Wist u dat…..

Slaapgebrek het risico op gezondheidsproblemen verhoogt?

Voldoende slapen is noodzakelijk om te herstellen van een drukke dag, en om de volgende ochtend uitgerust op te staan. Zonder slaap kunnen we niet!  U krijgt gegarandeerd slaapgebrek zoals u al eerder kon lezen.

Slapen heeft echter nog meer effect op onze gezondheid. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat mensen die structureel te weinig of slecht slapen, een grotere kans hebben op de aandoening diabetes type 2. Dat zit zo: slaaptekort heeft invloed op de productie van verschillende hormonen in het lichaam, waaronder hormonen die het hongergevoel en de stofwisseling regelen.

Bij mensen die te weinig slapen, raakt deze hormoonproductie verstoord. De stofwisseling verandert, en ook de opslag van glucose in het bloed wordt anders. Drie dagen slecht slapen is al voldoende om de gevoeligheid voor het hormoon insuline (dat de opslag van glucose regelt) voor langere tijd te verlagen. Hierdoor wordt de kans op diabetes type 2 aanzienlijk groter.

Ook de aanmaak van het hormoon leptine, dat normaal gesproken een seintje geeft dat je voldoende hebt gegeten, neemt af bij slaapgebrek. Resultaat: een constant hongergevoel en overgewicht doordat je je nooit verzadigd voelt.

Kortom: ook vanavond heeft u weer een goede reden om er eens op tijd in te duiken. Niet omdat u lui bent, maar voor uw gezondheid!

(meer weten? www.kennislink.nl)

Wellicht ook interessant voor u