Wist u dat …

leden binnen een gezin vaak elkaars slaappatroon overnemen?

Je zou dus kunnen zeggen dat een slaappatroon ‘besmettelijk’ is. Voor een deel is dat logisch; de meeste gezinnen hebben immers een vaste dagindeling, die grotendeels wordt bepaald door school-, en werktijden. Ook het tijdstip van naar bed gaan en weer opstaan hangt hier vaak mee samen.

Toch zijn gezamenlijke slaappatronen niet voor iedereen even gezond.

De behoefte aan slaap is namelijk per persoon heel verschillend. Kleuters bijvoorbeeld hebben gemiddeld tien tot elf uur per nacht nodig, maar krijgen dat niet altijd, doordat ze te laat in bed liggen of er vroeg weer uit moeten. Pubers hebben het helemaal lastig; volgens hun biologische klok vallen ze pas laat in slaap en slapen ze het liefst een gat in de dag. Er zijn weinig gezinnen waar dat iedere dag mogelijk is ….

Daarnaast is slaapbehoefte een kwestie van DNA. Onze genen bepalen (voor een deel) hoeveel slaap we nodig hebben om uitgerust weer wakker te worden. Dit blijkt uit een grote studie waaraan ruim 4000 mensen uit verschillende landen meededen. De onderzoekers ontdekten dat een stukje DNA (ABCC9 om precies te zijn) hierbij een rol speelt.

Zeven à acht uur wordt vaak als gemiddelde slaapbehoefte genoemd, maar meer dan een richtlijn is dit niet. Springt uw partner na vijf uurtjes nachtrust altijd fris uit bed, terwijl u na een nacht van acht uur nog steeds moe bent? Daar kunt u niets aan doen, en u bent ook niet lui.

Het komt gewoon door uw ABCC9 …

Wellicht ook interessant voor u