Iedere dag een kort middagdutje doen uw productiviteit met wel 34% kan verhogen?
Onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat dat zien. Een dutje van 26 minuten zou dit effect al kunnen hebben. Bovendien bleek dat ook ons geheugen en concentratievermogen baat hebben bij een korte middagslaap. Andere Amerikaanse deskundigen ontdekten dat de hersenactiviteit de hele dag hoog blijft en dat het stressgehalte lager is bij mensen die dagelijks een dutje doen.
Misschien vindt u ‘middagdutje’ klinken als iets dat alleen oudere mensen doen, en dus niets voor u. Maar beschouw het eens als ‘powernap’; dat klinkt meteen heel anders. Volgens veel slaapdeskundigen is een dagelijkse powernap onmisbaar om niet alleen ’s ochtends, maar ook ’s middags alert en vol energie te kunnen werken. Een dutje van vijf minuten heeft al effect, maar een powernap mag niet langer dan een half uur zijn. Het beste moment is vlak na de lunch, rond een uur of één. Zorg dat u niet gestoord wordt, en zet een alarm om te voorkomen dat u te lang slaapt. Maak er een dagelijkse gewoonte van, dan is een powernap het meest effectief.
Maar let op, waarschuwen deskundigen: een powernap helpt niet om te korte nachten te compenseren; rust overdag is anders dan nachtrust. Zorg dus ook voor voldoende nachtrust; bij HetHotelbed.nl hebben wij daarvoor alles in huis!
Dagelijks vermoeidheid
Door bezig te zijn verbruiken we opgeslagen energie en worden we geleidelijk aan moe. Vermoeidheid kan zowel fysiek als geestelijk zijn. Veel nadenken of snel moeten reageren, kan soms tijdelijk of aanhoudend veel van het lichaam vragen. We zijn dus eerder vermoeid. Daarnaast kan ook voeding invloed hebben op hoe moe we zijn. Het komt namelijk bij veel mensen voor, dat men na een maaltijd in slaap valt. Waarom is het juist voor de veertigplusser van belang om snel even een middagdutje te doen?
Invloed van de lunch
Veel mensen hebben een dip, nadat de lunch is weggewerkt. Het lichaam komt dan namelijk in een fase van tijdelijke tevredenheid terecht. Zijn we hongerig dan zal de neurotransmitter hypocretine*) in het lichaam volop aanwezig zijn. Hebben we echter voldoende gegeten dan wordt een groot deel van die stof verbruikt, waardoor we minder oplettend maar tevreden zijn. Omdat ook er tijdelijk meer bloed aan de hersenen worden onttrokken, krijgen we een zwaar gevoel in het hoofd. Daardoor worden we moe en gaan we gapen. Soms kunnen we de verleiding niet weerstaan, waardoor we spontaan gaan slapen.
Hoe lang moet een middagdutje zijn?
Even gaan slapen zorgt ervoor dat het lichaam na de maaltijd kan herstellen. De eerste hoeveelheden energie wordt aan het voedsel onttrokken, zodat we weer kracht krijgen. Daarnaast zorgt een korte rust ervoor dat we van de moeheid afkomen. Normaal zal tien, vijftien of twintig minuten reeds voldoende zijn, om weer fris door te kunnen gaan. De batterij is opgeladen, zodat we weer met volle moed de taken van iedere dag kunnen uitvoeren. Daarbij herstelt het aandeel hypocretine*) eveneens, zodat we na een tijdelijke lichte slaap geheel wakker zijn.
Voor wie is het geschikt?
Niet iedereen moet de batterij opladen om weer verder te gaan. Veel mensen kunnen zonder een tussenstop gewoon weer verder. Men heeft veel energie over en zal dus niet moe zijn. Zeker bij de gezonde jongere generatie zal het dus minder snel van toepassing zijn. Gemiddeld gezien zal men vanaf veertig jaar en zeker vanaf vijftig jaar eerder moe zijn. Dit heeft ook te maken met een veranderende zuurbalans in het lichaam. Er zal een natriumbicarbonaattekort ontstaan, waardoor zuren minder effectief worden geneutraliseerd. De persoon heeft door zuuraccumulatie eerder last van spierpijn, krampen, reumatische klachten en zal dientengevolge eerder vermoeid zijn. Oftewel voor de ouder wordende generatie zal er in toenemende mate overlast van hebben.
‘s Nachts niet kunnen slapen
Omdat men overdag een dutje doet, kan het voorkomen dat men in de nacht minder goed kan slapen. Indien dat het geval is, dient men te overwegen om juist het middagdutje over te slaan. Natuurlijke vermoeidheid moet gedurende een dag opbouwen, zodat men ‘s avonds wel goed kan slapen. Geregeld tussendoor slapen kan ertoe leiden, dat het waak-slaapritme ontregeld raakt. Daardoor kan potentieel de nachtrust worden verstoord, zodat we niet in diepe slaap terechtkomen.
Er op letten wat men eet!
Weet wat u eet is van groot belang! Tussen de middag een zware maaltijd innemen, houdt in dat u langdurig een volle maag heeft en geruime tijd moe bent. Ook de inname van snel verbrandende koolhydraten zorgt ervoor dat er te snel energie via insuline wordt afgevoerd. Enerzijds betekent het snel weer een hongerig gevoel en anderzijds houdt het in dat u minder energie heeft. Een lichte maaltijd zoals brood met beleg, yoghurt en fruit zorgt ervoor dat u niet teveel hypocretine*) verliest. U kunt daarbij dus goed wakker blijven, terwijl u wel voldoende energie aan het lichaam toevoegt. Bovendien kunt u overwegen om halverwege de middag juist een kleine gezonde snack te eten, zodat u weer iets extra energie toevoegt. Let wel vaker kleine hoeveelheden eten stimuleert het metabolisme, waardoor u ook beter kunt afvallen.